Troska o Agni to o najprostsza droga do zdrowia. Wszystkie ajurwedyjskie zalecenia dotyczące pokarmów i spożywania posiłków, w gruncie rzeczy sprowadzają się do troski o ogień trawienny. Właściwe Agni zapewnia odżywianie tkanek, przekłada się na zdrowie i długowieczność. Zrozumienie jak działa Twój własny ogień trawienny, daje właściwy kontekst zaleceniom Ajurwedy, takim jak spożywanie leczniczych mikstur lub potraw pobudzających Agni (np. Buttermilk).
Czym jest Buttermilk?
Tajemnicza mikstura o nazwie BUTTERMILK to nic innego, jak jogurt z przyprawami rozcieńczony z wodą 🙂
Stosujemy ją w Aiurwejdzie, gdy chcemy wzmocnić ogień trawienny (Agni) i usunąć nadmiar powietrza z układu pokarmowego – dzięki temu możemy przywrócić optymalne trawienie i poprawić wchłanianie składników odżywczych.
Sposób przygotowania Buttermilk
na 200 ml płynu:
⅓ jogurtu
⅔ wody
płaska łyżeczka imbiru
½ łyżeczki kuminu mielonego
troszkę soli
+ liście kolendry (opcjonalnie)
Do jugurtu dodaj wodę, przyprawy i trochę soli do smaku. Całość zmiksuj na lassi (przelewającą się konsystencję z pianką). Opcjonalnie posyp liściami świeżej kolendry.
Kiedy i jak stosować?
BUTTERMILK spożywamy 20–30 min przed posiłkiem (czasem po posiłku – w zależności od konstytucji danej osoby, rodzaju nierównowagi, obecnych dolegliwości i docelowego efektu terapeutycznego). Ten niepozorny, lecz potężny sojusznik zdrowia w Ajurwedzie, sprawdzi się gdy cierpisz na: brak apetytu, niestrawność, hemoroidy, anoreksję, zespół złego wchłaniania, wzdęcia lub anemię.
Jeśli zaobserwujesz u siebie skutki silnego, osłabionego lub nieregularnego Agni, mając wgląd w to, z czego taki stan wynika, będzie Ci o wiele łatwiej zidentyfikować nawyki, które Tobie nie służą. Wystarczy je wówczas odpowiednio zmienić, dodatkowo korzystając z przepisów wzmacniających Agni. Pamiętaj jednak, że każdą zmianę diety, w tym stosowanie preparatów i leków ajurwedyjskich, warto konsultować z doświadczonym praktykiem Ajurwedy. Właściwy dobór przypraw, proporcji składników, pory i częstotliwości spożycia Buttermilk powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb organizmu – a te można precyzyjnie określić na podstawie diagnozy Vikriti i ognia trawiennego (Agni).
Z miłością,
Ewelina
