Ajurweda w kuchni – nie każde warzywo wspiera Twoje zdrowie i równowagę

Warzywa są głównymi składnikami diety sattvicznej. Powinny stanowić najważniejszą część naszych posiłków. Z tego powodu spożywanie odpowiednich warzyw dla danej konstytucji ciała jest bardzo ważne.

Wskazówki dla poszczególnych dosz

Kluczowe znaczenie ma nie tylko rodzaj warzyw, ale również sposób ich przygotowania – z użyciem odpowiednich przypraw dostosowanych do doszy. Osoby Vata powinny przede wszystkim spożywać ciepłe warzywa, które są dla nich odpowiednie. Przyprawy, które najlepiej komponują się z warzywami dla osób Vata to kmin, imbir i pieprz. Chociaż osoby Vata uwielbiają surowe warzywa, Ajurweda im tego nie zaleca. Warzywa dla osób Vata powinny być zawsze co najmniej delikatnie przesmażone stir-fry w przyprawach.

Osoby Pitta powinny przyjmować warzywa lub soki warzywne, które zmniejszają poziom kwasów w ich organizmach. Zdrowa Pitta zjada dużo surowych warzyw. Przyprawy, które najlepiej komponują się z warzywami dla osób Pitta to kurkuma, cynamon i kolendra.

Osoby Kapha powinny jeść warzywa z małą ilością soli, bez ich przetwarzania np. zbyt nadmiernego ich gotowania. Powinny unikać gotowych warzywnych past do smarowania ponieważ zawieraja dużo soli. Najlepiej robić własne pasty warzywne np. z pieczonych warzyw, oleju i przypraw.

Obserwuj swoje ciało

Ajurwedyjskie podejście do odżywiania jest zaproszeniem do dialogu z własnym ciałem, a nie narzuconym z góry planem. To sposób życia, który wspiera naturalną inteligencję organizmu, ucząc jak poprzez odpowiednie wybory wzmacniać siebie – nie tylko na poziomie fizycznym, ale również mentalnym, duchowym i emocjonalnym.

Ajurweda nie jest systemem zero-jedynkowym, w którym istnieje zamknięta lista dozwolonych i zakazanych produktów. Zdrowa osoba typu Pitta może bez problemu strawić produkty, które w teorii nie są dla niej wskazane. Z kolei organizm z zaburzeniami, może potrzebować chwilowego ograniczenia niektórych pokarmów w celach leczniczych.

Samoobserwacja jest fundamentem ajurwedyjskiego stylu życia. Twój organizm stale komunikuje, co Ci służy, a co zaburza równowagę. Senność, wzdęcia, ociężałość po spożyciu posiłku – to piękne sygnały, dzięki którym możesz dostosowywać wybór warzyw (i innych produktów) do bieżącego stanu zdrowia.

Twoja Baba od Ajurwedy,
Ewelina

Napisz Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *